Vojny, nepokoje, spoločenské krízy a mnohé iné stresové faktory silno ovplyvňujúce naše každodenné životy, naše správanie, konanie a hlavne naše psychické zdravie. Tu je 10 tipov ako proti tomu bojovať a ako sa naučiť ovládať svoje emócie.

                         1. Udržiavajte zdravý životný štýl: 

Pravidelná fyzická aktivita, vyvážená strava a dostatok spánku sú základom psychického zdravia. Pravidelné cvičenie môže pomôcť zvýšiť vylučovanie endorfínov, hormónov šťastia. Pomáhajú znižovať pocit bolesti a zlepšujú náladu. 

Pod vplyvom fyzickej aktivity sa navyše zvyšuje hladina sérotonínu, dopamínu a noradrenalínu – teda neurotransmiterov podieľajúcich sa na regulácii nálady a emócií. Pravidelné cvičenie teda môže pomôcť pri liečbe a prevencii porúch nálady a symptómov depresi na oddych. 

                          2. Riadenie stresu: 

Naučte sa zvládať stres, ako je hlboké dýchanie, relaxácia a časjdite spôsob, ako sa vyrovnať s negatívnymi stresormi, ktorým sa jednoducho vyhnúť nedá. Keď sa naučíte ovládať úroveň stresu, pomôže vám to postupne znížiť riziko vzniku chorôb, ktoré s ním súvisia. Navyše, budete sa lepšie cítiť.

                          3. Záujmy a koníčky: 

Venujte sa veciam, ktoré vás bavia a napĺňajú. Koníčky majú pre ľudí mnohoraké funkcie, ktoré sa navyše rôzne kombinujú. Formujú identitu – náš život je vďaka nim zaujímavý, inšpirujeme druhých, cez koníčky sa realizujeme. 

4. Naučte sa niečo nové:

Mnohokrát cítime depresiu alebo úzkosť, keď stagnujeme. Práve preto môže učenie sa nových zručností pomôcť zlepšiť vaše duševné zdravie. Ak sa niečo nové naučíte, nájdete nový zmysel, zvýšite si sebadôveru a sebaúctu. Môžete sa napríklad prihlásiť do kurzu či získať osvedčenie o novej zručnosti.

                          5. Naučte sa smiať: 

Počuli ste už, že smiech lieči? Podľa Mayo Clinic má smiech krátkodobé výhody, ako je stimulácia orgánov, zvýšenie príjmu kyslíka a zvýšené množstvo endorfínov uvoľňovaných mozgom. Má tiež dlhodobé účinky, akými sú posilnenie imunitného systému, zmiernenie bolesti a zlepšenie nálady.

6. Sociálna podpora: 

Udržujte svojich blízkych vzťahov s priateľmi a rodinou, a nebojte sa vždy o pocitoch. Sociálne vzťahy náš život obohacujú. Ak máte okolo seba dostatok priateľov či rodinných príslušníkov, zrejme sa nezamýšľate nad tým, čo všetko vám tieto vzťahy dávajú. Ľudia, ktorí o rodinu či priateľov prišli, by však vedeli rozprávať o tom, ako to menilo ich život.

7. Hľadajte profesionála: 

Ak máte ťažkosti tak pomáhate duševným problémom, pomáhate psychiatrovi pomôcť psychoterapeutovi. Starostlivosti o duševné zdravie venujeme vo všeobecnosti omnoho menej pozornosti než starostlivosti o zdravie fyzické.

Starať sa o mentálne zdravie je pritom rovnako dôležité ako dbať o zdravie tela. Napokon, obe zložky spolu súvisia a môžu sa navzájom ovplyvňovať.

8. Vnútorná práca: 

Skúmajte svoje pocity, myšlienky a presvedčenia, aby ste lepšie pochopili samých seba a pracovali na svojom duševnom zdraví. Opäť ste niečo pokazili? No a čo? Prestaňte sami seba trýzniť. Nikto nie je úspešný absolútne vo všetkom, do čoho sa pustí.

Hovorí sa, že len ten, kto nič nerobí, nič nepokazí. Ak sa stane takáto vec, povedzte si: „Urobil/a som to najlepšie, ako som v danej situácii vedel/a. Nabudúce to urobím lepšie.” 

9. Praktikujte všímavosť: 

Meditácia a všímavosť (mindfulness) vám môže pomôcť byť prítomní v okamihu a strese. Niektorí psychológovia tvrdia, že šťastie predstavuje naša konkrétna osobná skúsenosť s prítomným okamihom.

Keď sme negatívne naladení, sme oveľa menej spontánni, menej pružní, všetko viac analyzujeme a vyhýbame sa mnohým veciam. Táto skutočnosť sa potvrdila aj výskumom, ktorý v roku 2003 robil Richard J. Davidson, americký profesor psychológie a psychiatrie.

10. Spomaľte: 

Spomalenie vám pomôže robiť lepšie rozhodnutia a spojiť sa s ľuďmi na hlbšej úrovni. Nájdite si čas na sebareflexiu. Môžete využiť metódy, ako je písanie denníka, meditácia alebo jednoducho robenie si prestávok. Pamätajte si, že síce pôjdete pomalšie, ale dostanete sa ďalej.

 

Ak skúsite aplikovať 2 a viac tipov do vášho života, oplatí sa vám to spokojnoťou a radosťou. Budete sa viac tešiť zo života a hlavne nebudete dni prežívať ale žiť.