Otužovanie a zimné plávanie pôsobí blahodárne na imunitný systém, termoreguláciu organizmus, cievy, kardiovaskulárny aparát, mozog, pokožku, na telesnú zdatnosť, zmiernenie alergií, hypertenziu, potlačenie nervových a psychických porúch, či posilnenie obranyschopnosti organizmu voči chorobám. Je dokázané, že otužilci sú aktívnejší, lepšie sa vyrovnávajú s únavou a ľahšie odolávajú chorobám. Ak aj otužilec ochorie, priebeh choroby je podstatne ľahší a trvá kratšie.

 

Prvým krokom je konzultácia s lekárom.

Skôr ako celkovo začnete otužovať, je úplne vhodné navštíviť svojho lekára. Aj keď je otužovanie zdraviu prospešné, nie každý s ním môže začať, prípadne ho pravidelne absolvovať. Pri vyšetrení sa dôraz kladie na dýchacie cesty, srdce, pľúca a obličky. Po schválení lekárom, vám už nič nestojí v ceste. V žiadnom prípade neskáčte hneď do ľadovej vody! Začínajte jednoducho, príjemne, odmeňujte sa za každý úspešný pokus a postupne, systematicky pridávajte.

 

Ako sa pripraviť na otužovanie?

Najjednoduchšou metódou je pravidelne plávať na jezerách a riekach od leta, na jeseň a neprestať až do zimy. Tak sa postupne pripravujete a zvykáte si na chlad. Sú však aj iné metódy, ktoré môžete využiť a fantázii sa medze nekladú. Napríklad behanie naboso po vode či v snehu, môže byť veľká zábava a skvelý prvý krok pre všetkých. Potieranie tela vlhkým uterákom podporujete nielen otužovanie, ale masírovaním prekrvujete aj jemné cievy a vlásočnice. Pravidelné vetranie miestností v každom ročnom období, kúpanie sa s ľadovými kockami, saunovanie, sprchovanie alebo polievanie vodou je asi najčastejšia metóda, ktorú pozná azda každý. Pričom všetky sú určené nielen dospelým, ale aj deťom. Tým často stačí pridať prvok zábavy, či malé prekvapenie a nadšene sa k vám pripoja.

 

Ako postupovať

Predtým, než vojdete do vody, sa vždy zľahka rozcvičte. Do jazierka či rieky choďte  postupne, neskáčte. Počúvajte svoje telo a nepreceňujte sa. Nezabúdajte zhlboka a pravidelne dýchať. Dôležité je, aby ste sa cítili dobre a uvoľnene.

 Plávajte alebo stojte vždy pri brehu, aby ste mohli kedykoľvek vyliezť. Akonáhle z vody vyjdete, pravdepodobne sa budete zľahka triasť. Je to prirodzený reflex, nepotláčajte ho. Telo sa takýmto spôsobom zahrieva. Zahrejte sa ešte aj cvičením alebo poklusom a potom dôkladne osušte suchým uterákom. Keď sa budete obliekať, snažte sa zostať v pohybe.

 

Otužovanie podporuje imunitný systém

To, aký je vplyv otužovania na imunitný systém sa skúma už dlhšie. Doterajšie poznatky hovoria o tom, že studená voda pomáha zvyšovať počet bielych krviniek, pretože telo je nútené reagovať na meniace sa podmienky, v ktorých sa nachádza. Taktiež sa zrýchľuje obranná reakcia na cudzie látky a antigény. Postupom času sa zlepšuje imunita. Okrem toho však studená voda pomôže zvýšiť hladinu antioxidantu glutatiónu v tele, ktorý pomáha regulovať procesy ostatných antioxidantov, a prispieva k znižovaniu rizika srdcových chorôb a rakoviny.

 

Redukcia stresu

Veľa z nás sa nachádza takmer neustále v nejakých stresujúcich situáciách, ktoré nie vždy dobre zvládame. Naše telo nerozlišuje medzi rôznymi typmi stresu, a preto nás aj studená voda dokáže vystresovať fyzicky aj mentálne. Studená voda však môže aj výrazne pomôcť. Vďaka otužovaniu sa naučíte lepšie zvládať stres, a to nielen len v studenej vode, ale aj ten každodenne prítomný vo vašom živote.

 

Pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém

Studená voda pomáha rozšíriť cievy, ktoré napomáhajú lepšiemu krvnému prietoku. Opakované vystavenie sa chladu pomáha nášmu telu adaptovať sa na studenšie teploty. Pomáha to hlavne starším a zraniteľnejším ľuďom, pretože sa dokážu lepšie vyrovnať s tuhou zimou. Zmena ročných období znamená menšie riziko a je omnoho príjemnejšia.

 

V tele sa vám vytvoria endorfíny

Endorfín je známy ako hormón šťastia, ktorý sa tvorí počas fyzických aktivít. Plávanie v studenej vode je forma cvičenia, o ktorom je navyše dokázané, že pomáha aj v boji s depresiou.