V slovenskom zdravotníctve je jeden z najväčších problémov prístup ľudí ku prevencii a včasnej diagnostike mnohých chorôb. Hovoríte si aj vy: načo mám ísť k lekárovi, keď ma nič nebolí? Je to však chyba. Preventívne prehliadky sú dôležité predovšetkým kvôli predchádzaniu ochoreniam. Odborníci varujú, že ich podceňovanie sa nám v budúcnosti môže vypomstiť. Vďaka vyšetreniam, ktoré sa v rámci preventívnych prehliadok vykonávajú, je možné odhaliť napríklad poruchy funkcie obličiek a močového mechúra, vysoký krvný tlak, obezitu, poruchu glukózovej tolerancie, zmenenú hladinu tukov, zvýšené riziko kardiovaskulárneho ochorenia, zmyslové poruchy a mnohé iné choroby.

Typ prevencie

Cieľ prevencie

Primárna prevencia

  • cielené predchádzanie ochoreniam edukáciou
  • cielené predchádzanie ochoreniam elimináciou rizikových faktorov

Sekundárna prevencia

  • cielené zachytenie ochorení vo včasnom štádiu
  • cielené skríningové vyšetrenia (rakovina krčka maternice, hrubého čreva)

Terciárna prevencia

  • predchádzanie progresii (postupu, zhoršovania) ochorenia
  • predchádzanie nadmernému utrpeniu pacienta

Kvartérna prevencia

  • predchádzanie nadmernej neopodstatnenej diagnostiky (rtg, CT ...)
  • predchádzanie nadmernej neopodstatnenej liečby (ATB, hormonálna liečba ...)

 

Dôležitosť preventívnych prehliadok

 

Rovnováha v zdravotnej starostlivosti: Preventívne pretrvávajú udržiavať medzi liečbu a prevenciu. Namiesto toho, aby sme sa pokúsili vyriešiť chorobu po jej vzniku, môžeme sa pokúsiť predísť jej vzniku. To znamená, že môžeme zamestnať lekárske opatrenia, ktoré pomáhajú predísť chorobám, a tak znížiť riziko ich vzniku.

Včasná detekcia: Preventívne umožňujú zistiť zdravotné problémy v ich raných chvíľach, čo zvyšuje šancu na úspešné liečenie a zlepšuje prognózu. Napríklad pravidelné mamogramy môžu zistiť rakovinu prsníka v ranom štádiu, čo umožňuje rýchlejšiu a účinnejšiu liečbu.

 

Kvalita života: Výsledky preventívnych prehliadok viesť k zmenám v životnom štýle, ktoré prispievajú k celkovému zlepšeniu zdravia a kvality života. Keď viete, aké sú vaše zdravotné riziká, môžete prijať kroky na ich zníženie. To môže zahŕňať zmenu stravy, začlenenie viac fyzickej aktivity alebo prestávky so zlými návykmi, ako je fajčenie alebo nadmerná konzumácia alkoholu.

 

Dôležité preventívne prehliadky môžu zahŕňať:

 

Rutinné lekárske vyšetrenia: Fyzické vyšetrenie, meranie krvného tlaku a krvné testy na zistenie hladín cholesterolu, cukru a iných dôležitých ukazovateľov.

 

Skríningové: Testy na zistenie určitých ochorení, ako napríklad mamografia na včasnú detekciu rakoviny prsníka alebo kolonoskopie na skrínenie rakoviny hrubého čreva.

 

Imunizácie: Ochranné vakcíny na prevenciu infekčných chorôb.

 

Konzultácie s odborníkmi: Návštevy špecialistov podľa potreby, napríklad u kardiológa, dermatológa alebo gynekológa.

Ako prebieha a čo všetko zahŕňa preventívna prehliadka?

Preventívna prehliadka v ambulancii všeobecného lekára alebo lekárky zahŕňa:

 

  • skompletizovanie anamnézy – informácií o vašom zdravotnom stave v posledných dvoch rokoch a o zdravotných rizikách (vážne ochorenia u pokrvných príbuzných);
  • kontrolu stavu očkovania;
  • vyšetrenie krvného tlaku a pulzu;
  • kontrolu hmotnosti;
  • laboratórne vyšetrenie moču a krvi (odber krvi sa zvyčajne robí vopred a moč treba priniesť so sebou; zahŕňa vyšetrenie krvného obrazu, sedimentácie, hladiny cukru, funkcie obličiek a pečeňový test);
  • skontrolovanie dýchania a srdca fonendoskopom;

 

Výsledky preventívnej prehliadky:

Ak ste absolvovali odber krvi vopred, výsledky preventívnej prehliadky vám všeobecný lekár či lekárka oznámi pravdepodobne na mieste, prípadne vám odporučí ďalšie vyšetrenia v špecializovaných ambulanciách. V opačnom prípade to závisí od dohody s lekárkou alebo lekárom – výsledky vám po dohode môže oznámiť telefonicky, prípadne poštou.

Záver

Prevencia je kľúčom k dlhému a zdravému životu. Podstúpenie preventívnych prehliadok môže výrazne zlepšiť vaše šance na zachovanie dobrej kvality a predísť závažným zdravotným problémom. Nezabudnite pravidelne navštevovať svojho lekára a diskutovať o svojich zdravotných potrebách, aby ste mohli využiť výhody prevencie. Vaše zdravie je na váhe, takže sa o neho starajte! Ochrana vašich preventívnych prehliadok je investíciou do vášho dlhodobého zdravia a pohody.