Týmito  jednoduchými tipmi podporíte obranyschopnosť organizmu Rozhodne nie je potrebné prevrátiť svoj život o 180 ° a snažiť sa do bodky dodržiavať všetky nižšie spísané tipy k podpore imunitného systému. Ide o sústavnú prácu za pomoci malých krôčikov, ktoré sa v dlhodobom horizonte môžu premietnuť na znížení rizika nástupu choroby, skvalitnení funkcie imunitného systému alebo aj na väčšej pripravenosti organizmu na boj so samotnou chorobou. Jednoducho si vyberme oblasť životného štýlu, ktorej sme schopní venovať pozornosť a môžeme ju ľahko zlepšiť, namiesto toho, aby sme sa viac stresovali tým, že nestíhame na 100 % dodržiavať všetky odporúčania, ktoré by sme chceli. Aj malé kroky znamenajú zlepšenie, ktoré sa postupom času môže stať jedným obrovským zlepšením životného štýlu bez toho, aby nás to stálo nejaké väčšie úsilie.

 

1. Dbajte na dostatočný príjem bielkovín

 Bielkoviny sú základným kameňom pre tvorbu buniek imunitného systému, teda nášho „armádneho obranného vojska.“ Vďaka optimálnemu príjmu bielkovín má organizmus dostatok stavebného materiálu pre tvorbu „nových vojakov“ a porazenie ochorenia. Je preto potrebné udržiavať príjem bielkovín vzhľadom k našim cieľom a športovému zaťaženia, ktorý môže pre silových športovcov spadať do rozmedzia 1,4-2 g na kilogram telesnej hmotnosti. 

 

 

2. Jedzte viac zdravých tukov

 Konzumácia zdravých tukov (ako napríklad omega-3 mastných kyselín) namiesto nasýtených mastných kyselín môže organizmu pomôcť v produkcii látok, ktoré sa podieľajú na regulácii imunitných funkcií. Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové účinky rovnako ako zdravé tuky z extra panenského olivového oleja, čo môže organizmu pomôcť v boji s ochorením. Aspoň čiastočne vymeňte červené mäso a údeniny za morské ryby, do ovsenej kaše pridajte chia semienka a do zeleninového šalátu extra panenský olivový olej. Vhodným spôsobom ako zvýšiť konzumáciu omega-3 mastných kyselín, sú aj doplnky stravy s ich obsahom.

 

 

3. Dajte šancu pravidelnému saunovaniu

 Pravidelné saunovanie posilňuje imunitný systém a môže pôsobiť ako prevencia proti chrípke a nachladnutiu. Vyššia teplota v saunách má na svedomí aj vyššiu teplotu organizmu, ktorá vedie k nárastu „časti imunitného vojska“ v podobe bielych krviniek. 

 

 

 4. Otužujte sa. Studená sprcha ráno vás príjemne nabudí na nasledujúci deň

 Nielen vysoká teplota v saune je pre náš organizmus prínosná. Podobne na tom je aj pôsobenie chladu a otužovanie. Pravidelné otužovanie dokáže znížiť hladinu stresového hormónu kortizolu, čo nám samo o sebe prospieva, a môže nám pomôcť lepšie sa vysporiadať s účinkami dlhodobého stresu. Podobne ako pravidelné saunovanie dokáže aj otužovanie zvýšiť počet určitých „imunitných armádnych vojsk“ napríklad v podobe bielych krviniek a monocytov. Vďaka tomu je náš imunitný systém odolnejší a lepšie vyzbrojený na boj s prípadnou infekciou. Ďalej o otužovaní nájdete tu.

 

 

5.Veľa sa smejte, buďte pozitívni a zostaňte v kontakte s blízkymi 

Štúdie naznačujú, že zmysel pre humor a smiech môže mať pozitívny vplyv na imunitný systém. Autori ale opatrne dodávajú, že je potrebný ďalší výskum na potvrdenie tohto možného vzťahu. Aj keby to nebola pravda, tak to nič nemení na tom, že smiech je korením života, vďaka ktorému je náš život veselší, pozitívnejší a menej vystresovaný. Keď si máme s kým zavolať, pocit odlúčenia sa zníži a zdieľaný problém sa stane polovičným. Človek je spoločenský tvor a izolácia mu nerobí dobre, preto je fajn mať sa s kým porozprávať. Možno je na čase obvolať širokú rodinu, kamarátov z detstva alebo zo strednej a utužiť časom povädnuté priateľské vzťahy.